0:00
Artikel
AFM AML Beleggingsinstellingen ESG ESMA Financiële toezichtwetten Ruler SFDR Toezichthouders

Regeldruk beleggingsinstellingen blijft toenemen: 883 nieuwe wetten en regels in de afgelopen vijf jaar

4 min leestijd

Beleggingsinstellingen worden de laatste jaren geconfronteerd met een toenemende stroom aan wet- en regelgeving. Voor beleggingsinstellingen met retail klanten wisten we dit al, maar ook instellingen met professionele klanten krijgen hiermee te maken. Zowel nationaal als internationaal neemt de regeldruk steeds verder toe. Dit blijkt uit een analyse die Charco & Dique uitvoerde met behulp van compliance software Ruler. ‘’In Ruler houden wij het legal framework bij voor diverse typen financiële instellingen. Dit doen wij op dagbasis, waardoor een gedetailleerd inzicht ontstaat in de wijzigingen in (inter)nationale wet- en regelgeving,’’ vertelt Ronald van Dijk, co-founder van zowel Charco & Dique als Ruler.

Voor de analyse werd gekeken naar alle ontwikkelingen in toezichtwetgeving voor beleggingsinstellingen tussen 2015 en 2020. Ronald: ‘’Naast informatie afkomstig van de formele wetgevers hebben wij ook publicaties van de nationale en internationale toezichthouders meegenomen in de analyse.’’

Vier keer zoveel initiatieven als in 2015

‘’Dat de financiële wet- en regelgeving flink in ontwikkeling is, is iets wat de sector niet onopgemerkt is gebleven. Maar de snelheid waarin dit gebeurt, wordt dankzij onze analyse duidelijk zichtbaar.’’ In de afgelopen vijf jaar kregen beleggingsinstellingen te maken met 883 relevante initiatieven van nationale en internationale wet- en regelgevers.

De meeste nieuwe wetten en regels zijn in het afgelopen jaar ontwikkeld. Maar liefst 29% van de initiatieven die in de afgelopen vijf jaar zijn gepubliceerd komt uit 2020. Dit aantal is bijna vier keer zo groot als in 2015 (186 in 2020 vs. 47 in 2015).

Focus op financieel-economische criminaliteit

Vooral regelgeving op het gebied van de Markets in Financial Instruments Directive en Regulation (MiFID en MiFIR) en Anti Money Laundering (AML) blijven sterk in ontwikkeling. Met name (inter)nationale toezichthouders publiceren veel over deze onderwerpen. Zo publiceerde de AFM in oktober 2020 een update van haar leidraad Wwft en Sanctiewet. Ook DNB en de ministeries van Financiën en Justitie & Veiligheid kwamen eerder dat jaar al met extra normen en nadere invullingen van open normen.

ESMA als bron van regeldruk

Wie komen er vooral met de initiatieven voor deze nieuwe wetten en regels? De afgelopen vijf jaar heeft de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) zich ontwikkeld als een belangrijke bron voor regelgeving. Het aantal publicaties van de Europese toezichthouder is in die tijd sterk toegenomen. Relevante publicaties hebben vooral betrekking op Q&A’s (over AIFMD, BMR, EMIR en MiFID/MiFIR), Regulatory Technical Standards en consultaties.

Ook de Nederlandse toezichthouder AFM publiceert regelmatig, al neemt de frequentie de laatste jaren iets af. ‘’Dit komt deels doordat ESMA over vergelijkbare onderwerpen publiceert,’’ legt Ronald uit.

Vooruitblik

‘’Naast bestaande wet- en regelgeving biedt Ruler ook een vooruitblik naar aankomende initiatieven,’’ vertelt Ronald. Tot nu toe zitten er voor 2021 en 2022 in totaal 26 nieuwe wetten en regels in de pijplijn. De komende jaren zal vooral ESG (Environmental, Social & Governance) veel aandacht gaan vragen. Zo treden in maart 2021 de eerste regels van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in werking. Deze verordening stelt dat onder meer aanbieders van beleggingsproducten en -diensten consumenten moeten gaan informeren over de omgang met duurzaamheidsfactoren. Niet alleen als zij ‘duurzame’ producten aanbieden, maar ook als zij hier (nog) niets mee doen. Ook de taxonomieverordening, die bepaalt in welke gevallen men een duurzaamheidsclaim mag maken voor een economische activiteit, zal veel impact gaan hebben op aanbieders van beleggingsproducten.

Meer weten?

Compliance software Ruler helpt u inzicht te houden in de snel veranderende financiële wet- en regelgeving. Het legal framework biedt een overzicht van alle wetten en regels die voor uw organisatie gelden, overzichtelijk onderverdeeld in onderwerpen en thema’s. Ook houdt Ruler u op de hoogte van (aankomende) wijzigingen, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Wilt u advies over de toepassing of interpretatie van financiële toezichtwetgeving? Onze specialisten helpen u graag. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Contact Meer over Ruler