Naar website
ESG Webinar

Webinar: ESG-regelgeving voor beleggingsondernemingen en banken

29 september 2020, 10:00 - 11:00

De laatste jaren is er binnen de financiële sector steeds meer aandacht voor het belang van duurzaamheid. Aandacht voor Environmental, Social and Governance (ESG)-factoren is niet meer weg te denken. Tijdens de ESG webinar op 29 september 2020 nemen de specialisten van Charco & Dique u mee in de uitdagingen die de implementatie van toekomstige regelgeving in het kader van ESG met zich mee brengt. Gedurende een 45 minuten durende sessie geven zij hun visie op de impact van deze wetgeving op beleggingsondernemingen en banken. Het laatste kwartier is bedoeld voor vragen. Na afloop van de webinar heeft u inzicht in de relevante wet- en regelgeving en de wijze waarop u deze kunt implementeren binnen uw beleggingsonderneming of bank.

Tijdens de webinar worden drie deelonderwerpen behandeld:

  1. De Openbaarmakingsverordening (SFDR): deze verordening legt financiële ondernemingen (waaronder beleggingsinstellingen) verplichtingen op inzake de openbaarmaking van duurzaamheidsinformatie. Zo moet een onderneming uitleggen of (en hoe) zij rekening houdt met eventuele ongunstige duurzaamheidseffecten. De meeste van de verplichtingen uit de SFDR zijn van toepassing vanaf 10 maart 2021. Tijdens de webinar leggen onze specialisten uit welke informatie u precies moet gaan publiceren en hoe u zich hier op kunt voorbereiden.
  2. De Taxonomieverordening: de Europese Commissie heeft een taxonomie (classificatiesysteem) ontworpen, die gaat bepalen wanneer een economische activiteit kwalificeert als ‘ecologisch duurzaam’. Financiële ondernemingen zullen deze verordening in acht moeten nemen bij het geven van invulling aan de vereisten uit de Openbaarmakingsverordening (hierboven genoemd).
  3. De integratie van duurzaamheidsfactoren in gedelegeerde regelgeving bij MiFID II: Begin juni heeft de Europese Commissie voorstellen gepubliceerd om duurzaamheidsfactoren te integreren in de gedelegeerde regelgeving bij MiFID II. Meer specifiiek gaat het om wijzigingen in de geschiktheidstoets, de organisatorische vereisten, het risicomanagement en het product governance regime.

De webinar zal gegeven worden door Nina Peters en Klaske Beyer, consultants van Charco & Dique. Hun ruime ervaring als jurist, compliance officer en toezichthouder zetten zij in om klanten te ondersteunen bij onder andere ESG-vraagstukken.