Nieuws

Wat betekent UCITS-IV voor u?

UCITS-IV zal uiterlijk per 1 juli 2011 moeten zijn geïmplementeerd. UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. UCITS maakt het mogelijk dat beleggingsfondsen op eenvoudiger wijze kunnen worden verkocht in alle landen van de Europese Unie.

Voordat dit mogelijk is worden wel eisen gesteld aan de beheerder van het beleggingsfonds. Zo worden voorwaarden gesteld aan onder meer de diversificatie van de beleggingen, liquiditeit en het tegenpartij risico.

UCITS IV versus UCITS III

Wat gaat UCITS IV in vergelijking tot UCITS III betekenen:

  • De creatie en distributie van samengestelde beleggingsfondsen (master feeder structuren, inclusief ETF’s) waardoor pooling van vermogen en kostenreducties kunnen worden gerealiseerd;
  • Een Europees paspoort voor beheerders van ICBE’ s (het management company paspoort);
  • De notificatie procedure ter vervanging van een registratie in elke EU land. De ‘home regulator’ informeert de ‘host regulator’;
  • Een ‘key investor information’ document (ook wel aangeduid als EBI)) om particuliere beleggers te informeren over het fonds. De KII zal wel gebaseerd zijn op een nog te ontwikkelen standaard maar vooral niet te technisch zijn en hierdoor begrijpelijker voor particuliere beleggers;
  • Regels om (grensoverschrijdende) fusies tussen ‘UCITS-fondsen’ te faciliteren en zodoende fondsen te laten groeien (‘economy of scale’).

 

De opname van steeds meer beleggingsfondsen met complexe strategieën in het raamwerk van UCITS stuit op toenemende kritiek in de industrie. Zo onderzoeken aanbieders van gestructureerde producten of zij ook, in navolging van bepaalde hedge-funds, in aanmerking komen voor UCITS.

De aanpassingen in UCITS zullen leiden tot de vorming van grote assetpools en meer grensoverschrijdende relaties. Kostenreducties en meer efficiency in het beheer liggen in het verschiet, het aantal serviceproviders zal worden geconsolideerd. Voor Nederland is een belangrijke vraag of de implementatie van UCITS-IV in de nationale wetgeving op tijd plaatsvindt. Dat maakt Nederland als vestigingsplaats aantrekkelijker voor fondsen of hun Management Companies.

 

Meer weten?

Wilt u weten of uw organisatie voldoet aan de UCITS voorwaarden? Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

Contact