Nieuws
Cryptovaluta Ruler

Ruler compliance support voor crypto-partijen

Ruler compliance
support voor crypto-partijen

Met de vijfde anti-witwasrichtlijn (5AMLD) komen aanbieders van bewaarportemonnees en aanbieders van wisseldiensten tussen cryptovaluta en fiduciaire valuta onder financieel toezicht te staan. Wanneer de nieuwe bepalingen geïmplementeerd zijn in de Nederlandse regelgeving, zullen deze partijen moeten voldoen aan verschillende verplichtingen ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering.

Welke aanbieders worden hierdoor geraakt? En hoe helpt Ruler in het voldoen aan de nieuwe regelgeving? Charco en Dique licht toe

Wie valt onder de nieuwe regelgeving?

De vijfde anti-witwasrichtlijn (5AMLD),  welke wordt geïmplementeerd in de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering, verplicht aanbieders van cryptodiensten zich te registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat deze aanbieders de juridische verantwoordelijkheid krijgen om op te treden tegen witwassen en terrorismefinanciering.
De vergunningplicht geldt voor:

  1. Partijen die in of vanuit Nederland wisseldiensten aanbieden tussen cryptovaluta en fiduciaire (reguliere) valuta; en
  2. Aanbieders van bewaarportemonnees die in of vanuit Nederland opereren.

Vanwege het ‘in of vanuit’-criterium heeft de registratieplicht een grote reikwijdte. Alle partijen die in Nederland gevestigd zijn vallen hieronder, zelfs wanneer zij enkel aan cliënten buiten Nederland diensten aanbieden. Daarnaast moeten ook partijen die niet in Nederland zijn gevestigd, maar zich wel richten op Nederlandse cliënten, voldoen aan de registratieplicht. Dit betekent dat zelfs wanneer uw bedrijf niet in Nederland is gevestigd, uw bedrijf zich mogelijk toch moet registreren bij DNB.

Ruler compliance software

Ruler biedt inzicht in de financiële regelgeving die relevant en van toepassing is voor uw bedrijf. Voor crypto-partijen is deze Engelstalig opgezet.

Het wettelijk kader dat van toepassing is voor uw bedrijf wordt weergegeven in ‘thema’s’ en ‘onderwerpen’. Deze kunnen gebruikt worden door ondernemers maar ook juristen en compliance medewerkers. Ieder onderwerp legt in een begrijpelijke samenvatting uit aan welke verplichtingen uw bedrijf moet voldoen. De relevante wetgeving en documenten zijn direct aan de onderwerpen gekoppeld.

Daarnaast kunt u met Ruler bijhouden aan welke regelgeving uw bedrijf voldoet. De Radar-functie van Ruler biedt u de mogelijkheid om te anticiperen op aankomende regelgeving die mogelijk impact heeft op uw bedrijf. Ook ontvangt u alerts wanneer nieuwe, relevante informatie wordt gepubliceerd door een toezichthouder of andere instantie. Zo blijft u altijd up-to-date in het snel veranderende landschap van financiële wetgeving.

Bent u geïnteresseerd in Ruler? Kijk dan op ruler.nl.
Of neemt u contact met ons op voor een live-demo.

Meer informatie?

De specialisten van Charco & Dique staan u uiteraard ook graag te woord als meer wilt weten over de registratieplicht, of over het integreren van risico-gebaseerd cliëntonderzoek en transactie monitoring in uw bedrijfsvoering.