Nieuws

Collega vertelt: Martijn Snijder

Martijn (46) werkt sinds 4,5 jaar bij Charco & Dique. Op dit moment werkt hij vooral aan de uitvoering van opdrachten als externe compliance officer en het geven van compliance advies aan ondernemingen.

Voordat Martijn bij Charco & Dique aan de slag ging, heeft Martijn 10 jaar bij de AFM gewerkt als toezichthouder. Ook heeft hij gewerkt bij ABN AMRO en de Rabobank.

Waarom Charco & Dique?

Charco & Dique is een kleine, informele organisatie met korte lijnen. Wij kennen elkaar allemaal persoonlijk.

Tegelijkertijd is het team groot genoeg om terug te kunnen vallen op de kennis en kunde van mijn collega’s. In de rol die ik vervul als externe compliance officer kan ik daar optimaal gebruik van maken. De kennis van de markt en wet- en regelgeving is namelijk key om deze functie goed uit te kunnen oefenen. En zeker in mijn geval, waar ik meerdere opdrachtgevers heb, werkzaam in verschillende sectoren.

Zo heb ik altijd de collega’s van Legal achter de hand als het nodig is om juridische kwesties uit te pluizen. Ook maak ik graag gebruik van Ruler  omdat ik daarmee altijd actueel inzicht heb in de wettelijke vereisten en de relevante ontwikkelingen. En daar waar bij mijn opdrachtgevers behoefte of noodzaak bestaat om een project op te starten – bijvoorbeeld dossieronderzoek of een SIRA- werk ik graag samen met mijn collega’s die daar goed in zijn.

Verder geniet ik van de zelfstandigheid en de hands-on mentaliteit die Charco & Dique kenmerkt.

Wat heb jij geleerd?

Ik leer het meeste van mijn klanten. Op dit moment ben ik voor 11 bedrijven de compliance officer. Daarnaast geef ik aan 5 ondernemingen compliance advies. Dit zijn vaak kleine tot middelgrote ondernemingen. Van beleggingsondernemingen tot verzekeraars. Ik geniet van de variatie aan mensen die ik ontmoet en de manier waarop men aankijkt tegen het voldoen aan wet- en regelgeving.

De frequentie waarin ik mijn klanten spreek verschilt. Dit hangt onder meer af van de grootte en volwassenheid van de organisatie, en de wijze van toezicht. Sommige ondernemers spreek ik vaker dan mijn eigen collega’s, en dat schept een persoonlijke band.

Als gemene deler zie ik dat de marges steeds meer onder druk staan. Enerzijds ontstaat vanwege de concurrentiedruk een daling aan opbrengsten kant. Anderzijds door de stijgende kosten als gevolg van toezicht, juridische en accountantskosten. Ook mijn functie kost geld. Naast het bieden van de noodzakelijke kennis en adviezen is mijn toegevoegde waarde dan ook dat ik – met mijn ervaring – goed in kan schatten wat er echt nodig is voor mijn individuele klanten.

Lees hier meer over Martijn.

Martijn (46) werkt sinds 4,5 jaar bij Charco & Dique, op dit moment werkt hij vooral aan de uitvoering van opdrachten als externe compliance officer.