Nieuws

Collega stelt zich voor: Gijs van Schalkwijk

3 min leestijd

Gijs van Schalkwijk (24) vormt de jongste aanwas van het team consultants bij Charco & Dique. Na een werkstage van 4 maanden is hij op 1 februari in dienst getreden. Gijs studeert Financieel Recht aan de Radboud Universiteit. Binnenkort hoopt hij zijn scriptie op het gebied van verscherpt cliëntenonderzoek bij crypto-dienstverleners succesvol te kunnen verdedigen.

Gijs heeft een bachelor Ondernemingsrecht en heeft eerder de propedeuse behaald van de HBO studie Financial Services Management.

Waarom Charco & Dique?

”Ik heb gekozen voor Charco & Dique vanwege de sfeer en de ruimte voor ondernemerschap. Men is open en behulpzaam voor elkaar, en er heerst geen hiërarchie. Kortom, een hele prettige omgeving om me verder te ontwikkelen als consultant.

De vrijheid om zaken te ondernemen sluit aan bij hoe ik zelf in elkaar zit. Zo heb ik zelf in het verleden een beleggingsvereniging opgezet voor studenten. Ook ben ik op dit moment mede-eigenaar van een goedlopende webwinkel voor leesbrillen. Iets waar ik ontzettend veel lol aan beleef en – zolang hier ruimte voor is  – zal blijven combineren met mijn werk bij Charco & Dique.

Ik vind het leuk om te merken dat ik al deze ervaringen op een of andere manier kan gebruiken bij Charco & Dique. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van klanten op een advies- of vergunningsvraag binnen het Legal team en het opzetten van een beleidskader voor verschillende soorten vergunninghouders.”

Wat voeg jij toe?

”Ik heb een pragmatische insteek en ik kan me inleven in klanten. Zo weet ik uit eigen ervaring wat erbij komt kijken als je een eigen beleggingsinstelling of bedrijf wilt opbouwen. Ik verdiep me graag in de wettelijke kaders om te bepalen op welke manier je dit in de praktijk kunt brengen. Zeker bij principle based wetgeving is er ruimte voor interpretatie en het doen van een eigen risico-afweging.

Zodra crypto-partijen – met de implementatie van de 5e Europese Anti-witwasrichtlijn in nationale wetgeving – onder het toezicht van DNB gaan vallen, is het de vraag hoe invulling gegeven gaat worden aan het begrip cliëntenonderzoek. De Memorie van toelichting geeft aan dat deze per definitie verscherpt zal moeten zijn. Ik verwacht dat crypto-partijen zich allereerst af moeten vragen hoe groot de risico’s zijn. Bitcoin is niet altijd geheel anoniem, een bepaalde mate van controleerbaarheid is dan mogelijk. Het interessante is natuurlijk dat er zo veel verschillende soorten crypto’s zijn, en dat deze markt volop in ontwikkeling is. Ik buig me daarom ook graag over het in kaart brengen van alle relevante risicofactoren voor een specifieke onderneming.”