Nieuws

Aandacht AP voor niet gemelde datalekken: Sweaper helpt

De Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) heeft effect: volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het aantal meldingen in 2018 meer dan verdubbeld. En dat terwijl nog niet alle meldplichtige datalekken ook daadwerkelijk worden gemeld aan de AP of aan de betrokkenen. De AP heeft aangekondigd haar capaciteit uit te breiden en streng tegen te gaan optreden tegen het ten onrechte niet melden.

De afweging om een datalek wel of niet te melden kan lastig zijn. Hiervoor is een consistente afweging nodig die makkelijk vastgelegd en gereproduceerd kan worden. Charco & Dique heeft hiervoor Sweaper ontwikkeld.

Sweaper is een softwaretool, gebaseerd op een door de Europese Unie ontwikkeld algoritme. De aard van de gelekte data, de herleidbaarheid daarvan naar betrokkenen en de omstandigheden van het datalek worden hierin meegenomen. Sweaper leidt de gebruiker door middel van een aantal eenvoudige vragen door dit proces. Het resultaat is een gedegen advies om een datalek wel of niet te melden aan de AP of betrokken klanten.

Charco & Dique Sweaper

 

Sweaper zorgt daarnaast voor een eenduidige registratie van incidenten en datalekken. Deze kan zowel zelfstandig worden gebruikt als eenvoudig geïntegreerd in de eigen incidentenregistratie van uw onderneming.

Charco & Dique Sweaper

Sweaper helpt u om consistent incidenten en datalekken te registreren en te beoordelen. Bij een eventueel onderzoek van de AP kunt u eenvoudig laten zien hoe u tot uw beoordeling – wel of niet melden – bent gekomen.

Bij melding aan de AP zorgt Sweaper voor kant-en-klare input voor het AP-webformulier.

De voordelen van Sweaper op een rij

  • Een transparante en herhaalbare afweging voor het wel of niet melden
  • Een standaard rapport per incident
  • Een register van alle incidenten en datalekken
  • Een basis om analyse te maken van datalekken en hierdoor de beheersing te verbeteren
  • Een makkelijke manier van melden bij de AP wanneer nodig.

De kosten voor een abonnement bedragen € 2500,- per jaar. Uitbreiding van het abonnement met additionele gebruikers kost € 200 per gebruiker per jaar. Prijzen zijn exclusief BTW.

Vraag Sweaper aan

Meer weten?

Bij Charco & Dique beschikken we niet alleen over gedetailleerde kennis van de steeds veranderende financiële wet-en regelgeving,
maar hebben we als geen ander de ervaring in huis om onze klanten te ondersteunen bij de toepassing ervan.
Soms strategisch, soms pragmatisch maar altijd duurzaam en met vooruitziende blik.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.