0:00
Artikel

Reinier Schipper over tien jaar Charco & Dique

5 min leestijd

Na precies 11 jaar met veel plezier gewerkt te hebben als toezichthouder bij de AFM, maakte Reinier Schipper in 2012 de overstap naar het team van Charco & Dique. Een team dat toen pas twee jaar jong was en zeven koppen telde. Dit jaar viert hij zijn tienjarig jubileum als C&D consultant. ‘’Het mooiste aan mijn werk? Bij kunnen dragen aan de professionaliteit en het succes van financiële startups.’’

Hoe heb jij de markt zien veranderen in het afgelopen decennium?

‘’Ik begon bij Charco & Dique in een totaal andere tijd. In 2012 bestonden de MAR, AIFMD, EMIR, MiFID II, PSD II, AML 5, PRIIPS en IFR/IFD – om maar eens wat mooie afkortingen te noemen – nog niet. Laat staan de honderden gedelegeerde verordeningen met duizenden pagina’s tellende gedetailleerde wetgeving.

De hoeveelheid regelgeving was 10 jaar geleden nog redelijk overzichtelijk, al was na de kredietcrisis een paar jaar ervoor wel duidelijk dat er meer regelgeving op de sector af zou komen. Maar dat het deze proporties zou hebben, dat had ik niet verwacht.

In de afgelopen tien jaar is de wet- en regelgeving voor financiële instellingen geëxplodeerd. En meer dan 95% van alle regels komt rechtstreeks uit Europa. Europese toezichthouders zoals ESMA en EBA hebben zich sinds hun oprichting in 2010 ontwikkeld tot belangrijke bron van regelgeving. De vele wetten en regels hebben het speelveld voor financiële instellingen een stuk complexer gemaakt.

Maar weinig marktpartijen hebben een compleet plaatje van alle toepasselijke regelgeving, laat staan dat ze weten of ze hieraan voldoen. Dat levert risico’s op, bijvoorbeeld doordat toezichthouders steeds steviger handhaven. Als specialist op met name de regelgeving voor beleggingsondernemingen en AIFMD beheerders ondersteun ik bestaande en startende partijen om compliant te zijn en te blijven.’’

Maar weinig marktpartijen hebben een compleet plaatje van alle toepasselijke regelgeving, laat staan dat ze weten of ze hieraan voldoen.

Op welke behaalde resultaten ben je trots?

‘’Ik heb veel bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van onze compliance software. Voorheen hielden we spreadsheets bij voor onze klanten met de regels die op hen van toepassing waren. In 2014 begonnen we dit proces te automatiseren en ontstond Ruler. Met Ruler bieden we vandaag de dag honderden financiële ondernemingen inzicht en overzicht in toepasselijke regelgeving.

Ook ben ik trots op het proces dat we hebben weten neer te zetten voor vergunningaanvragen voor onder andere AIFMD beheerders. We zijn hier destijds vanaf nul mee begonnen. Inmiddels hebben we een beproefde werkwijze waarmee we tal van partijen succesvol aan een vergunning hebben geholpen. Van alle AIFMD vergunningen die de afgelopen jaren door de AFM zijn verleend, zijn wij bij 30 tot 40 procent betrokken geweest. Dat geeft wel aan Charco & Dique specialist is op dit gebied. Hier heb ik een belangrijk steentje aan bijgedragen.’’

Hoe komt onze missie ‘complexe vraagstukken simpel maken’ tot uiting in jouw werk?

‘’Als lid van de Ruler redactie doe ik mijn best om van de vele juridische teksten die binnenkomen iets leesbaars en behapbaars te maken voor onze klanten.

Ook zie je onze missie duidelijk terug tijdens het vergunningaanvraagproces. Als startende ondernemingen een vergunning aanvragen moeten zij ineens aan een heleboel ingewikkelde eisen voldoen. Ik probeer het proces zo simpel mogelijk voor ze te maken en tegelijkertijd te zorgen dat ze voldoen aan de eisen van de toezichthouder.

En dat gaat breder dan alleen zorgen dat ze aan regeltje x of y voldoen. Als consultant adviseer ik bijvoorbeeld ook over de governance en denk ik mee over hoe de organisatie eruit moet komen te zien. Dat vind ik een van de leukste dingen aan mijn werk: startups helpen te transformeren naar een succesvolle, professionele organisatie die klaar is voor de toekomst.’’

Wat is jouw grootste uitdaging in je werk?

‘’De werkzaamheden die ik verricht zijn super specialistisch. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving voor beleggingsondernemingen en AIFMD beheerders kan je wel zeggen dat we bij Charco & Dique actief zijn op ‘Champions League niveau’. Ik vind dit leuk om te doen en wil mijn kennis op dit gebied blijven onderhouden. Tegelijkertijd moet ik ervoor waken niet te verzanden in steeds hetzelfde doen. Mijn agenda is eigenlijk altijd weken tot maanden vooruit volgepland, waardoor het soms een uitdaging is om tijd te vinden om mij op nieuwe gebieden te verdiepen. Ik blijf hier alert op, om zo de balans tussen verbreding en verdieping te behouden.’’

We zijn een hecht team met een gezamenlijke mindset.

Wat maakt dat jij het al tien jaar naar je zin hebt bij Charco & Dique?

‘’We zijn in tien jaar van zeven naar vijfenveertig collega’s gegaan. Gelukkig is de echte Charco & Dique cultuur onveranderd gebleven. We zijn een groep professionals die zelf onze eigen agenda’s bepalen en verantwoordelijk zijn voor de eigen ontwikkeling. Maar we zijn ook een hecht team met een gezamenlijke mindset. We willen kwaliteit leveren, kennis delen en elkaar en onze klanten daadwerkelijk verder helpen. Die erg fijne combinatie van zelfstandig werken in een professioneel team, dat maakt werken bij Charco & Dique zo leuk.”

Meer over onze cultuur

Ook bij Charco & Dique werken?

Charco & Dique is de onbetwiste specialist op het gebied van (inter)nationale financiële wet- en regelgeving. Ons doel is om onze klanten te helpen voldoen aan wet- en regelgeving. Dit doen we door complexe vraagstukken simpel te maken en praktische oplossingen te bieden.

Qua omvang zijn we relatief klein. Maar qua specialismen zijn we groot. Wil jij met jouw kennis een bijdrage leveren aan het team van Charco & Dique? Wij zijn op zoek naar nieuwe consultants. Bekijk onze openstaande vacatures of neem contact op voor een kennismaking.

Bekijk onze vacatures Neem contact op