0:00
Artikel
Compliance Compliance officer The Ministry of Compliance

Junior Compliance Officers: een duurzame invulling van uw compliance functie

5 min leestijd

De stroom aan nieuwe wetten, regels en publicaties vanuit de toezichthouder blijft toenemen.* En zolang de wet- en regelgeving voor financiële instellingen strenger wordt, blijft de vraag naar compliance personeel toenemen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werkt tegenwoordig maar liefst één op de vijf bankmedewerkers aan het voorkomen van financiële criminaliteit en het naleven van regelgeving.

Deskundig compliance personeel is echter schaars. Dit zien wij duidelijk terug in de nieuwe aanwas van financiële instellingen die gebruik willen maken van onze diensten als Externe Compliance Officer. Ook wij kunnen bijna niet meer tegemoetkomen aan de toenemende vraag, maar willen onze klanten toch helpen aan een duurzame invulling van de functie. Wat nou als wij onze kennis en kunde inzetten om zelf specialisten op te leiden?

Om dit te realiseren slaan wij de handen ineen met wervingsbureau Exellys, net als wij onderdeel van internationale adviesgroep ProjectiveGroup. Met deze bundeling van krachten bieden wij precies wat de sector nodig heeft: een oplossing voor zowel het werven als het opleiden en begeleiden van compliance talent. Zo helpen wij instellingen met het opbouwen van een duurzaam en inhoudelijk sterk intern compliance team.

‘’Leg uw compliance functie in handen van jong compliance talent, onder begeleiding van onze ervaren specialisten.’’

Werven, coachen en opleiden

Exellys is geen typisch werving- en selectiebureau. Bij Exellys staan persoonlijke groei, talentontwikkeling en coaching centraal. In plaats van te zoeken naar kandidaten die voldoen aan het ‘perfecte plaatje’, zoekt de talentbegeleider naar bekwame, gemotiveerde kandidaten. Samen bieden we ze de opleiding en coaching die ze nodig hebben om zich in korte tijd te ontwikkelen tot Compliance Officer. De kandidaten gaan vanaf dag één bij een financiële instelling aan de slag. Daarnaast volgen ze een opleidingstraject van twee jaar.

Tweejarig opleidingstraject

‘’In het eerste jaar leren Junior Compliance Officers over het legal framework en de context van compliance,’’ vertelt talent coach Femke Duijvestijn. ‘’Daarnaast volgen ze vakinhoudelijke awareness trainingen via The Ministry of Compliance, bijvoorbeeld op het gebied van de Wwft.’’

‘’Maar, een goede Compliance Officer is iemand die niet alleen vakinhoudelijke kennis heeft en de business kent waarin hij werkzaam is, maar ook over de juiste soft skills beschikt,’’ gaat Duijvestijn verder. ‘’Daarom besteden we ook aandacht aan vaardigheden als timemanagement en effectief communiceren en samenwerken.’’ Gedurende het hele opleidingstraject worden de Junior Compliance Officers begeleid door een persoonlijke talentcoach. Ook krijgen ze een vakinhoudelijke mentor, een van de ervaren Compliance Officers van Charco & Dique.

Tijdens het tweede jaar gaan de kandidaten dieper in op Risk & Compliance. Ze nemen deel aan de negen maanden durende opleiding tot Qualified Compliance Officer, samengesteld door learning specialist Mark van de Weijer. ‘’Voor de inrichting van een effectieve en onafhankelijke compliancefunctie biedt de ‘compliance cycle’ goede handvatten,’’ vertelt Van de Weijer. ‘’Het opleidingsprogramma dat onze Junior Compliance Officers gaan doorlopen is dan ook samengesteld aan de hand van dit proces. Van het opstellen van een legal framework tot het leren identificeren en beheersen van compliance risico’s en monitoren en rapporteren; deelnemers leren iedere stap van het complianceproces zelfstandig uit te voeren. De opgedane kennis passen ze toe tijdens on-the-job opdrachten, waarbij ze voortdurend worden ondersteund door hun persoonlijke coach een mentor.’’

In het kort

Herkent u de worsteling van het vinden van inhoudelijk sterk compliance personeel? Onze samenwerking met Exellys biedt een oplossing voor het werven, opleiden en begeleiden van compliance talent, zodat u verzekerd bent van een duurzame interne invulling van uw compliance functie.

  1. Recruitment: wij vinden talent dat past bij de aard en cultuur van uw organisatie.
  2. Opleiding: gedurende een periode van twee jaar leiden wij deze talenten op en stomen we ze klaar voor een functie als compliance officer. Vanaf dag één zullen zij aan de slag gaan binnen een financiële instelling. Het opleidingstraject is zo samengesteld dat zij meteen toegevoegde waarde kunnen leveren.
  3. Praktische expertise en begeleiding: onze ervaren compliance officers bieden inhoudelijke begeleiding. Daarnaast worden de Junior Compliance Officers ondersteund door een talentbegeleider vanuit Exellys.
  4. Opbouwen sterk team: na twee jaar treedt/treden de Junior Compliance Officer(s) officieel in dienst bij uw organisatie (zonder betaling van een extra recruitmentfee). Zo bent u verzekerd van een inhoudelijk sterk en duurzaam intern compliance team.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Contact Meer over het opleiden van Junior Compliance Officers

*Dit blijkt uit een analyse die wij uitvoerden met behulp van compliance software Ruler. In 2022 lag het aantal publicaties door toezichthouders 13% hoger dan in 2021 (respectievelijk 650 en 573). Ook van 2020 op 2021 nam het aantal publicaties toe.