0:00
Artikel

Ernst-Jan Mante terug bij Charco & Dique

4 min leestijd

Na ruim een jaar afwezigheid keerde Ernst-Jan Mante in september 2022 weer terug op zijn vaste honk bij Charco & Dique. Tussen 2013 en 2021 maakte hij ook al deel uit van het team. Als Projectmanager Compliance was hij betrokken bij diverse CDD, Wwft en Sanctiewet implementatie- en herstelprogramma’s bij verschillende financiële instellingen. Daarnaast fungeerde hij als externe compliance officer bij verzekeraars en pensioenfondsen.

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?

‘’Ik ben het afgelopen jaar werkzaam geweest als Director bij ACE Management Consultants. Ik ben daar begonnen met het opbouwen van een team rondom de thema’s non financial risk en in het bijzonder Wwft, Sanctiewet en SIRA. Verder was ik verantwoordelijk voor het opzetten en monitoren van verschillende Wwft herstel- en verbetertrajecten bij een grootbank.”

Waarom weer Charco & Dique?

‘’Ik waardeer de inhoudelijke expertise en ondersteuning die ik van mijn collega’s bij Charco & Dique krijg. Als ik bijvoorbeeld een legal opinion op wil laten stellen voor een klant, kan ik hier terugvallen op de expertise van mijn collega’s, in plaats van een extern advocatenbureau in de arm te nemen. Het is een kunst om legal opinions op te kunnen stellen die praktijkgericht zijn en genoeg handvatten bieden om een organisatie daadwerkelijk vooruit te brengen.

Bovendien heb ik mij altijd ontzettend thuis gevoeld bij Charco & Dique. Samen met mijn collega’s heb ik veel leuke projecten gedaan, waaronder de ontwikkeling van een geautomatiseerde CDD/screening tool die in ruim 30 verschillende landen moest worden gebruikt. Behalve het meeschrijven van compliance en business requirements en het opstellen van beleid en procedures, hielpen wij ook met de uiteindelijke uitrol van de tool. Een super leuke opdracht, die ik samen met twee collega’s heb mogen opzetten en uitvoeren.

Het Charco & Dique team is in mijn afwezigheid flink gegroeid. Met twee van de nieuwe collega’s ben ik nu al direct klanten aan het ondersteunen met FEC beleid (Financial Economic Crime) en SIRA vraagstukken. Ik kijk ernaar uit om mijn nieuwe collega’s beter te leren kennen en zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de kennis en kunde van het team.

Een ander project waar ik mee aan de slag zal gaan, is het ontwikkelen van een generieke workflow tooling waarmee risicoanalyses kunnen worden uitgevoerd. Het idee is dat kleine en middelgrote partijen met de tool geautomatiseerd een SIRA of andere risicoanalyse kunnen doorlopen. Zo wordt het uitvoeren van risicoanalyses een stuk eenvoudiger en kun je binnen de tool variëren tussen verschillende scenario en control sets.’’

Wat maakt jou tot een goede consultant?

‘’Onze klanten willen vooral ontzorgd worden. Aan mij als consultant de uitdaging om een vooruitziende blik te hebben en eventuele vraagstukken op te lossen al voor ze zich aandienen. Ik boek doorgaans snel resultaat. Dit doe ik door een positieve insteek en door problemen concreet en inzichtelijk te maken en op een resultaatgerichte manier te bekijken. Ik benader projecten vanuit het einddoel en reken dan terug wat ervoor nodig is om het doel te behalen. Denk hierbij aan het betrekken van de juiste mensen, het vaststellen van tijdslijnen en deliverables vaststellen en het aanwijzen van verantwoordelijken. Mijn jarenlange ervaring gecombineerd met deze pragmatische insteek, zorgt dat ik anderen tot actie weet aan te zetten.’’

Neem contact op met Ernst-Jan