0:00
Artikel
Compliance Learning The Ministry of Compliance

Eerste lichting cursisten behaalt opleiding tot ‘Qualified Compliance Officer’

3 min leestijd

Op maandag 4 april mocht de eerste lichting cursisten hun diploma voor de opleiding tot ‘Qualified Compliance Officer’ in ontvangst nemen. Tijdens deze opleiding van The Ministry of Compliance werden zij door ervaren compliance officers van Charco & Dique opgeleid tot professionele, onafhankelijke compliance officers.

In een periode van negen maanden zijn alle aspecten van het compliance vak de revue gepasseerd. Naast modules over relevante wet- en regelgeving, het identificeren van compliance risico’s en het bevorderen van een integere bedrijfscultuur, kwamen ook de benodigde soft skills aan bod. ‘’Los van het technische, juridische aspect is het als compliance officer ook van belang hoe je communiceert en omgaat met dilemma’s. Deze persoonlijke vaardigheden staan centraal in het terugkerende onderdeel ‘ik als compliance officer”, vertelt trainer Jonathan Boxer hierover.

De groep van geslaagden varieerde sterk in achtergrond, werkervaring en kennis. Zo zijn twee van hen afkomstig van een beleggingsinstelling, is een cursist werkzaam binnen internal audit en timmert er een aan de weg als consultant. Wat deze groep daarnaast bijzonder maakte, was dat de cursisten afkomstig waren uit alle hoeken van de wereld: van Zuid-Afrika tot Portugal, Servië en Nederland. Tijdens de plenaire bijeenkomsten werd er dan ook Engels gesproken.

Ondanks de onderlinge verschillen, hebben de cursisten allen veel aan de opleiding gehad. ‘’Omdat we de opdrachten konden toespitsen op onze eigen organisatie, waren ze in de praktijk goed bruikbaar,’’ vertelt een van de cursisten hierover tijdens de afstudeerceremonie. ‘’De verschillende opdrachten, zoals het opstellen van een compliance charter, hebben mij enorm geholpen bij het opzetten van de compliancefunctie binnen mijn organisatie,’’ voegt een ander hieraan toe.

In september 2021 ging een tweede groep cursisten van start met de opleiding. Een derde groep begint op 11 april 2022.

Meer over de opleiding

De opleiding tot Qualified Compliance Officer (QCO) wordt aangeboden door The Ministry of Compliance, het opleidingsinstituut van Charco & Dique. De opleiding beslaat een periode van negen maanden, en is geaccrediteerd door Stichting DSI en Holland Quaestor (de vereniging van Nederlandse trustkantoren) en erkend door de Vereniging van Compliance Officers (VCO).

Lees meer over de opleiding