0:00
Artikel

Collega stelt zich voor: Frank Schröder

3 min leestijd

Per 1 februari maakte Frank Schröder de overstap naar Charco & Dique. Als voormalig directeur compliance bij PGGM brengt Frank een berg aan ervaring met zich mee. Voor PGGM werkte hij ruim tien jaar lang voor ING Bank. In zijn meest recente rol was hij verantwoordelijk voor de compliance activiteiten binnen ING Wholesale Banking wereldwijd (circa 40 landen). Ook heeft hij brede ervaring als toezichthouder bij Stichting Toezicht Effectenverkeer (nu AFM) en het controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs.

Binnen Charco & Dique zal Frank zijn kennis en kunde inzetten om financiële instellingen te ondersteunen en adviseren op het gebied van compliance en non financial risk management.

Waarom Charco & Dique?

‘’Charco & Dique benadert consultancy vanuit de inhoud. Ik tref hier een club met gelijkgestemden; iedere consultant brengt een stuk ervaring en expertise met zich mee. Teams worden opgesteld naar de behoeften van de klant en op basis van expertise. Ook is de organisatie op een platte manier vormgegeven, dat vind ik prettig.

In deze fase van mijn carrière wil ik mijn opgedane kennis graag doorgeven. Aan collega’s, maar ook aan de markt. Bij Charco & Dique krijg ik de kans om advieswerk te combineren met opleidingsontwikkeling. Vanaf de start in 2020 ben ik betrokken geweest bij The Ministry of Compliance. Zo heb ik content geschreven voor de Wwft Awareness e-learning en was ik lid van de programmaraad, waarbij ik meedacht met de ontwikkeling van de Permanent Vakbekwaam (PV)-programma’s. The Ministry of Compliance is de enige opleider die PV-programma’s aanbiedt voor alle DSI-certificeringen. Ondanks dat DSI jaarlijks leerdoelen vaststelt waar de programma’s aan moeten voldoen, lukt het The Ministry om met lesstof te komen die aansluit op de praktijk. De programma’s zijn behapbaar en bieden echt toegevoegde waarde. Dat vind ik mooi om te zien.

Ook vind ik het leuk om bij te dragen aan de Compliance Officer opleiding. Vanuit mijn ervaring zie ik nog veel verbeterpunten in de sector. De gedragskant van de compliance functie is vaak onderbelicht en compliance kan effectiever zijn als het meer doet met soft skills. Hier wordt in de opleiding van The Ministry veel aandacht aan besteed. Ik speel hier graag een rol in, bijvoorbeeld als mentor van de cursisten.’’

Wat voeg jij toe?

‘’In deze functie keer ik terug naar mijn basis. Toezien op de naleving van wet- en regelgeving vormt de rode draad in mijn carrière. Ik draai al lang mee in het compliance vak en heb de ontwikkelingen meegemaakt vanuit verschillende senior rollen bij zowel grote als kleinere financiële instellingen. Ondanks de complexiteit en hoeveelheid regelgeving weet ik hier op een pragmatische manier mee om te gaan, zodat de regels de business niet onnodig in de weg zitten.

Mijn ervaring kan ik inzetten bij strategische vraagstukken rondom de inrichting van de compliance functie of het ontwikkelen van maturity modellen. Ook fungeer ik graag als klankbord bij complexe incidenten waarbij de AFM, DNB, FIOD of zelfs het Openbaar Ministerie in beeld komen. Ik heb dit soort situaties meegemaakt vanuit het perspectief van de ingrijpende toezichthouder, maar heb ook in de schoenen gestaan van de marktpartij waarbij wordt ingegrepen. Dankzij deze ervaringen kan ik mij verplaatsen in de inhoud en van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld door partijen te helpen bij hun interactie met toezichthoudende instanties.”

Neem contact op met Frank