0:00
Artikel

Carla Vermetten vertelt: ‘’Ik word scherp gehouden door collega’s met een andere achtergrond’’

5 min leestijd

Carla Vermetten heeft ruim 30 jaar ervaring in de financiële wereld. Voordat ze in 2017 bij Charco & Dique begon, maakte ze al flink wat vlieguren als jurist bij verschillende financiële ondernemingen. Zowel opdrachtgevers als collega’s maken dan ook graag gebruik van haar expertise. ‘’Ik probeer niet alleen te zorgen dat alles juridisch klopt, maar ook na te denken over hoe ik mijn adviezen kan presenteren op een begrijpelijke manier.’’

Wat doe jij precies bij Charco & Dique?

”Als legal & regulatory consultant bevind ik mij aan de juridische kant van compliance. Anders dan mijn collega’s die de compliance functie invullen bij financiële ondernemingen, houd ik mij vooral bezig met juridische advisering. Mijn expertise ligt op het gebied van toezichtwetgeving, met name in de beleggingswereld en de financiële dienstverlening.

Ik draag regelmatig bij aan vergunningaanvragen, bijvoorbeeld door te adviseren over reikwijdtevraagstukken of door beleidsstukken te beoordelen. Daarnaast behandel ik veel ad hoc vragen. Dit kunnen vragen zijn die klanten stellen via onze website of juridische vraagstukken die te specifiek zijn voor mijn compliance collega’s.

Ook geef ik op afroepbasis juridische ondersteuning aan een vaste groep klanten. Deze afwisseling tussen ad hoc meedenken met verschillende organisaties enerzijds en het ondersteunen van vaste klanten anderzijds vind ik heel leuk. Als trusted advisor leer ik mijn opdrachtgevers goed kennen.’’

Wat maakt jou een goede consultant?

‘’Ten eerste natuurlijk mijn kennis en ervaring. Ik heb gewerkt als bedrijfsjurist, compliance professional en regulatory affairs officer bij diverse financiële ondernemingen. Maar ook persoonlijkheid en levenservaring spelen een belangrijke rol. Ik kan goed relativeren en laat me niet zo snel gek maken. Ik ben mij ervan bewust waar mijn expertise ligt – en waar ik anderen moet betrekken.

Verder vind ik het uitdiepen van juridische vraagstukken nog steeds ontzettend leuk. Ik weet welke vragen ik moet stellen om een goed beeld te krijgen van een situatie of kwestie. Ik vind het heerlijk om in de wet te duiken en te zoeken in de literatuur, de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie om zo de puzzel op te lossen. Veel van mijn opdrachtgevers blijven de samenwerking opzoeken, ook wanneer ze jaren later bij een nieuwe werkgever zitten. Dat zie ik als een groot compliment.’’

Als trusted advisor leer ik mijn opdrachtgevers goed kennen.

Hoe hou je jouw juridische adviezen begrijpelijk voor de klant?

‘’Van een jurist wordt geen Jip en Janneke taal verwacht. Toch probeer ik ingewikkelde juridische adviezen zo eenvoudig mogelijk op te schrijven, met een logische opbouw en lay-out. Maar ook door gebruik te maken van stroomschema’s, stappenplannen of checklists.

Als ik tot een voorlopig advies ben gekomen laat ik dit altijd even tegenlezen door een collega. Daarna stuur ik het concept naar de klant. Die heeft dan de kans om vragen te stellen, zodat ik eventuele onduidelijkheden kan ophelderen.’’

Waar krijg jij op dit moment veel vragen van klanten over?

 ‘’De afgelopen jaren zijn we online steeds beter zichtbaar geworden. Dit maakt dat ook nieuwe partijen, zoals startende financiële dienstverleners, ons weten te vinden. Bijvoorbeeld wanneer ze een AFM-vergunning willen aanvragen. Vaak hebben ze nog geen idee van de kosten en het proces rondom zo’n vergunningaanvraag. Ook hebben ze soms nog geen KvK-inschrijving, waardoor ze geen toegang hebben tot het AFM-portaal en de benodigde documentatie. Ik vind het leuk om ze op weg te helpen.

De meesten kiezen ervoor om zelf de vergunningaanvraag voor te bereiden. Vervolgens help ik ze met een review op de volledigheid en kwaliteit van het ondernemingsplan en de bedrijfsbeschrijvingen, en de documentatie met betrekking tot de geschiktheid, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid.’’

Je beschikt over een flinke dosis kennis en ervaring. Waarom begin je niet voor jezelf?

‘’Ik vind het veel te fijn om onderdeel uit te maken van een team. Ondanks dat we allemaal ons eigen werk hebben en elkaar niet dagelijks zien, bestaat er bij Charco & Dique een sterk groepsgevoel Dit wordt nog eens gestimuleerd door regelmatige borrels, kennisdelingssessies en uitjes.

Bij Charco & Dique word ik scherp gehouden door compliance officers, studenten en consultants met een andere achtergrond dan ik. Dit zorgt ervoor dat ik mijn blik verruim en open sta voor mogelijkheden waar ik eerder zelf niet aan gedacht zou hebben. Samen bezitten we een gigantische bron aan kennis en ervaring. We vullen elkaar goed aan en niemand is te beroerd om een collega te helpen. Dat heb je allemaal niet als je als zzp’er werkt.

Bij Charco & Dique heb ik de ideale balans tussen samenwerken in grote projecten en zelfstandig vraagstukken oplossen. Daarnaast kan ik kiezen voor opdrachten die goed bij mij passen, flexibel werken en mijn eigen agenda indelen. Deze autonomie vind ik heel prettig.’’

Ook werken bij Charco & Dique?

Charco & Dique is de onbetwiste specialist op het gebied van financiële wet- en regelgeving. Ons doel is om onze klanten te helpen voldoen aan de gestelde normen. Dit doen we door complexe vraagstukken simpel te maken en praktische oplossingen te bieden.

Qua omvang zijn we relatief klein. Maar qua specialismen zijn we groot. Wil jij met jouw kennis een bijdrage leveren aan het team van Charco & Dique? Wij zijn op zoek naar nieuwe consultants. Bekijk onze openstaande vacatures of neem contact op voor een kennismaking.

Bekijk onze vacatures Neem contact op